amsterdamtips tack!

vet ni vad jag och johan gjorde i går då! bokade flygbiljetter till amsterdam i början på januari! så nu har vi fyra dagar av strosande och kanske kanalbåtsåkande och ätande och museebesökande. vi bestämde oss för att göra såhär istället för att köpa dyra julklappar till varandra för det är ju sånt en minns mest.

johan har aldrig varit där förr och jag var där en gång med min mamma för några år sen på sommaren och det är därifrån bilderna är. så himla fin och mysig stad det är. längtar så jag spricker och efterfrågar amsterdamstips om det finns några rutinerade amsterdamspersoner som läser. allt mottages tacksamt! pusskram.

vill ni se vad jag och mamma gjorde när vi var i amsterdam i maj 2013 så har jag samlat länkarna till inläggen nedan <3
amsterdam I
amsterdam II
amsterdam III
amsterdam IV
amsterdam V

pusskram igen

 • Linnea

  http://www.brouwerijhetij.nl/

  Bästa öl bryggeriet! Ligger jättemysigt i en kvarn och sååå mycket bättre än någon heiniken 🙂

 • anna

  åh gud va roligt med amsterdam! jag har ett restaurangtips där jag typ har ätit det godaste jag någonsin ätit, en italiensk restaurang som heter ”Vasso” och ligger jättecentralt på Rozenboomsteeg, om ni äter kött så skulle jag rekommendera kalv som är inlindad i parmaskinka dränkt i vitvinssås, typ det bästa jag ätit någonsin. Sen skulle jag rekommendera att äta pannkakor till frulle för det är dom så himla bra på det haha. ha en toppenresa!

 • Agnes

  Åh, så roligt! Jag har aldrig varit där men vill verkligen dit. <3

 • Klara

  Har inte varit där, men det ser ju så så fint ut! Får kolla på den här tipslistan om jag åker dit någon gång (hoppas!)!

 • Elin

  jag var där med mina vänner för typ en månad sen! skulle verkligen tipsa om att gå på van gogh-museet! och sen så har ju nio gatorna-området har ju massa fin second hand. har även fått tips om att man kan gå på rätt billiga konserter i amsterdam, hann tyvärr inte med det när vi var där dock:)))

 • Elin

  haha hej igen!!! kom på att jag glömde säga att van gogh-museet har ofta sjuka köer och ett tips är att gå en fredagkväll! då ha de bar + livemusik och öppet till tio. så! nu är jag klar!

 • Amanda

  Hej!

  Kan väl tipsa lite, har varit där en och en halv gång;) jag höll mig borta från hela stadsdelen där red light distrikt ligger för jag personligen tyckte bara att det kändes obehagligt. Finns mycket bra second hand, men kommer tyvärr inte på namnet på någon butik nu. Mitt bästa tips är nog ändå att besöka Anne Franks hus, det var en himla stark upplevelse och kändes verkligen värt det. Dock låång kö, men dom har öppet sent (vi gick dit typ 20,00 tror jag) så det är nice.

  Annars är vondelpark mycket fint och kanalerna är värda en tur. Vad gäller mat så testade jag bara en sak som var typiskt Holländskt, typ som kebabtallrik fast i nån typ av gratängform…

  Finns också en gata/ett par kvarter runt Wijdesteeg med massa fin gatukonst, dock rätt märkliga kvarter med konstigt folk i övrigt. Om du någon gång ska dit igen rekomenderar jag verkligen att du åker dit under prideparaden. Så mycket glädje, och folk i alla åldrar deltog i paraden som åkte med båtar i kanalerna runt hela Amsterdam.

  Jag var bara i Holland för att fota och åka longboard typ så hängde bara i Amsterdam en dag, när jag var i Holland som längst. Då bodde vi i en liten stad med det fina namnet Hilversum som kanske egentligen inte är så mycket att se. Sen finns ju dammen en bit utanför Amsterdam om man tycker att sånt är kul. Rekomenderar pendeltågskort (typ SLkort) om ni ska ta er runt utanför Amsterdam men glöm inte att ”blippa” kortet både när du går in och ut…

  Vilket sammanträffande att jag också ska dit igen i början på Januari haha;)

  Ursäkta lång text men hoppas du fått ut något av det.

 • Liset

  Oh my city! I usually just read your blog with google translate but had to comment as I saw my beautiful hometown <3 I think you will both love it. My main tip is rent a bike, it is great to just cycle around the city.

  – If you are in Amsterdam on monday morning: there is a huge fleemarket at Noordermarkt. You could then also eat applepie at Winkel (they have the best)
  – The 9 streets are full with nice shops
  – Albert kuyp area is also really nice to shop, with a huge market and a lot of small shops.
  – Take your bike and go to the north. The ferries are free and they have really nice bars at the 'NDSM werf', for example Noorderlicht cafe
  – And then there are several museums that are worth visiting. I like the Stedelijk Museum (modern art), but you could also go to Van Gogh, Rijksmuseum (rembrandt), Foam (photography) and so much more.

  I made a guide about three years ago so its a bit out-dated: http://ilikethatblog.com/2012/10/amsterdam-guide/

  Have fun!

 • Jenny

  Bodde i Amsterdam förra vårterminen och trots att jag inte gjorde så mycket turistiga saker kanske så kan jag tipsa om lite.

  Albert Cuypmarket är en låång marknadsgata som har öppet varje dag typ mellan 10-17 nånting. De har allt från färsk mat (som man äter på plats) till cyklar, kläder, skor, sjalar etc. Inte så mycket begagnat men värt att promenera längs. Där säljer de även Poffertjes som är små minipannkakor ish som traditionellt äts med smör och florsocker, galet gott.

  Det finns även en affär som heter Markt typ, som är en vegetarisk och till största del ekologisk affär, jättemysigt. Det är en kedja och finns lite överallt. Inte superbilligt men väldigt trevligt.

  I Amsterdam finns typ chiafrön och andra rawfood saker i vanliga matbutiker, mycket billigare än i Sverige. De vanligaste matbutikerna är Albert Heijn (dyrare) och Jumbo (billigare).

  Ett måste när man är i Amsterdam eller Nederländerna överhuvudtaget är att äta Stroopwaffels. Sååå goda. Espressohouse i Sverige har liknande, men inte alla lika goda. Rajstaffel (eller hur det stavas) är också väldigt Nederländsk (eller snarare indonesiskt som sen blivit Nederländsk), vilket är typ som tapas fast inte riktigt. Kan verkligen rekommenderas, vet dock inte om det finns vegetariska versioner.

  Man kan även åka båt gratis till andra sidan, den norra sidan om Amsterdam. Där hittar man bland annat EYE museet, ett filmmuseum, väldigt coolt. De brukar även ha en marknad där typ en gång i månaden, så det är inte hundra att ni prickar in den.

  Van Gogh och Anne Frank huset var inte mina favoriter alls, Amsterdam har så många bättre museum, så som FOAM, Huis Marseille (båda är om foto), Stedelijk (modern konst, hade en väldigt cool utställning när jag var där), Verzetsmuseum (om andra världskriget, väldigt informerande).

  Måste även tipsa om Patatje Oorlog som är pommes med rå lök och typ jordnötssmörssås på, sjukt gott. Det finns även ett café som endast säljer en sorts kaka, det heter typ Van Stapelen eller så, man måste gå dit innan 16, annars är kakorna slutsålda. Väldigt goda.

  Det är väl det jag kommer ihåg nu. Ha en sån trevlig resa!

 • kaneli

  Foodhallen för jättemycket små restauranger med gemensamma bord (SÅ bra koncept!) och Coffee and Coconut för dödsfin lokal och supergod brunch, lunch, fika och middag!!

 • Daniella Caspian

  Har aldrig varit där men vore fint att se dina tips därifrån sen <3

 • maja

  Om du är där en måndag är marknaden på Noordermarkt typ den bästa i världen. Gå på Stedelijk!!! Fou fow ramen! Kaffestället Toki + området där det ligger, finns massa roliga affärer osv (till och med bättre än de 9 straatjes). Episode för second hand!

 • malin

  Åh Amsterdam<3

  Har bott där 2 månader samt varit på kortvisit 3 gånger så kanske kan bidra med lite tips.
  Nordenmarkt som jag ser att flera ovan har skrivit om är ju toppen. Sen finns det en marknad i "the pijp" också, och i det området finns det mysiga restauranger med. Om ni ska till någon bar så kan ni gå till bloemenbar – det ligger nära spuistraat/spui-torget. Där finns det telefoner vid borden så att man kan ringa till ett annat bord bland annat. Roest är ett supernice ställe, särskilt på våren och sommaren eftersom det är som en bar/marknad med foodtrucks och ibland spelningar som ligger vid kanalen. Kolla upp om det är några event där när ni ska till amsterdam! Westerpark är mysig, där brukar det finnas matmarknader då och då med.

  En mysig liten familjär restaurang som finns nere kring leidseplein fast på en lugn gata heter "in de buurt" supermysig inredning, sådär mörkt och murrigt där inne + god och billig mat. Paradiso är en stor klubb som brukar ha spelningar, även melkweeg och bitterzoet brukar ha spelningar. Jordaan är ju helt klart det mysigaste området i amsterdam med många bra caféer och second hand butiker. Sen den bästa baren enligt mig är "café weber lux" som ligger på marnixstraat nära leidseplein – här hänger främst holländare, brukar vara grym musik med.

  Hoppas ni får en fin amsterdamresa 🙂
  Kram

 • Julia

  Det finns ett museum vid namn De Kattenkabinet som BARA har katt-konst! Ett stort plus är att det ligger i ett vackert och gammal kanalhus, och en tackar ju inte nej till att gå in i ett sådant! Så himla vacker arkitektur!
  Ett annat tipps är den botaniska trädgården De Hortus Botanicus som har fjärilsrum, massor av vackra blommor och stora växthus med olika klimat i! Borde ju vara fint i växthusen även på vintern eftersom de ska ha tropisk klimat, så är nog värt besöket även om det är vinter! (såg dock att du hade en fjärilsbild, så kanske var ifrån Hortus!)
  Ett annat tips är att gå in i varenda liten okänd kyrka ni kan hitta, helst de i små smala gränder för man blir ofta glatt överraskad över hur himla fina de är inuti!

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *