jag stickade en mössa

det är sant! för första gången. johan hade för ett par år sen en fin blå sotarmössa som hans mormor stickat. men plötsligt en dag var den försvunnen och kom aldrig mer. johans mormor gick sorgligt nog bort i somras och när vi gick igenom hennes handarbetssaker så låg beskrivningen och stickor i rätt storlek där. förmodligen de stickor som den första mössan kommit till på. rolf johans morfar var så snäll och lät mig ta med stickorna och beskrivningen hem. efter stunder i kollektivtrafik/framför en serie av handarbete och några aviga där det skulle vara rät och vice versa så nu har johan en mössa igen i samma färg från mormor karins stickor men mina skeva maskor.

sticka en sotarmössajohans-mössa2sticka en sotarmössa

och beskrivningen är enkel (perfekt för en som jag som nästan aldrig stickat) och följer nedan. där det är länkar har jag länkat till youtubevideos som jag använde för hjälp.

i princip så stickar du bara en cylinder tills du får rätt längd och sen syr du ihop den i toppen.

och för det behöver du:
· 3,5 rundsticka (40 cm)
· 1 hg yllet ullgarn 3 (vet ej vad detta betyder skrev bara samma som stod i beskrivningen men jag använde ett nystan av det här garnet från adlibris marknad som jag råkade komma över när jag tittade på böcker och verkar turligt nog vara helt rätt?!)

och såhär gör du:
lägg upp 104 maskor på rundstickorna & sticka resår (2 avig/2rät om vartannat.) i 32 cm (jag stannade dock efter 29 cm för vi provade och det räckte). sticka ihop maskorna 2 & 2 på sista varvet innan du maskar av. tråckla sista varvet med stark tråd som du sen drar ihop och vänder mössan utochin. sy ihop hålet. et voilá! en mössa. enkelt och fint. också bra på tal om presenttips såhär i julklappstider.

förresten här är johan samma dag som vi flyttade in i vår lägenhet i den gamla mössan. för att vara lite nostalgisk. det är ganska prick 3 år sen nu. <3

krampuss

 • Maria

  Åh 🙂 har alltid velat bli bra på att sy och sticka men tror jag har för dåligt tålamod :/

 • Ellen

  Fy sjutton så fint! Både att ha stickat något, men också för Johan att ”få tillbaka” sin försvunna mössa. Så himla fin grej att dessutom kunna använda mormors gamla mönster. Åh!!

 • Malin

  sååå fint! <3 så gulligt gjort för johan!

  mitt nyårslöfte för tusende året i rad ska bli att lära mig att sticka. tycker det är så krångligt med handarbete (brist på tålamod och fingerklumpighet är vad jag skyller på) men ska ta mig i kragen!

 • f

  Hey,

  Wow! Vad snajdig den blev, som en köpemössa. Det är verkligen något speciellt med hemskickat, särskilt om ngn som betyder mkt har tagit sig tid & gjort den.

  En kan inte tjata nog, du är inspirerande. Faktiskt så samlar jag på loppistyg, lakan you name it så att jag kan börja sy. Tack vare din pepp om att det bara att gör’t .

  Min mans mössa börjar se sliten ut,,allt med beskrivningen är tydligt. Undrar bara hur man stickar ihop maskorna,,om det heter så när man youtubar, vilket ja gjorde, blev förvirrad.

  Tack ✨✨✨🙌🏻

  Ha en mega helg
  – f

  • Elin

   Om du använder rundstickor (är som två stickor som sitter ihop med ett plastband) skapas en cirkel av stickningen efter första varvet så du stickar som vanligt hela tiden utan att behöva vända på stickningen eller något annat svårt 🙂

 • F

  Tack Elin! 🙂 ✨! Ska prova med det!❣

 • rebecca

  nä fy fasen vad fin. du är så duktig på så mycket!

 • Frida

  Fan vad fint.

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *