när jag syr

ok det är såhär att många av er efterfrågar sytips. först: jag är verkligen inget proffs. eller alltså. jag har sytt sedan jag var väldigt liten och alltid haft ett intresse men aldrig liksom lärt mig från grunden av ”någon som kan” eller genom en kurs eller så. därför kanske jag inte är en toppenperson att fråga om tekniska råd i sömnad MEN jag älskar att sy och har gjort ända sen jag var liten och tycker så mycket om att försöka få ihop ett eget plagg när en har en vision i huvudet. alltså tänkte jag skriva lite om hur jag tänker när jag syr! med det vill jag säga att detta inte kommer bli ett ”såhär lär du dig sy som en mästare-inlägg” utan snarare ett inspirationinlägg för dig som kanske vill komma igång men inte riktigt vågar eller liknande.
 
jag har som sagt sytt sen jag var liten. min mormor som gick bort när jag var nio tror jag startade mitt intresse och hon gav mig tips och hjälpte mig på den tiden när jag sydde kläder till gosedjuren eller klänningar för hand till mig själv av billig velour från jysk. jag sydde byxor i två stycken av gamla hårda gardiner från ikea till min stackars kusin och kjolar med spetsband till mig själv. såhär kunde några skisser se ut 2003 (var alltså tio bast och ville bli ”kläddisajners” enlig min mina vänner-bok… som jag fyllde i själv…..):
röd långklänning med fransar ja varför inte? blir typ inspirerad av mitt tioåriga själv att sy den orangea klänningen med knappar i ryggen och röda band ser ni den i mitten längst ner.
 
nåväl det var historiken över till hur jag gör NU:
alltid när jag *shoppar* second hand letar jag efter tyger. de är oftast billiga och i bland blir det en utmaning att sy när en inte kan bestämma själv hur mycket tyg som får användas. för i begränsningarna föds ju kreativiteten visst har ni väl hört det! annars brukar jag ibland handla på ohlssons tyger på sveavägen men min favorittygaffär heter textilcentrum och ligger i sundbyberg. där har de mycket fint. därifrån kommer alla tyger på bilden ovan t ex. men som sagt. second hand! mina bästa tyger är oftast icke nya.
 
ok. när jag syr kan det gå till ungefär såhär:  
 
1) jag ser en film/någon på ”stan”/en bild med ett plagg som jag vill ha eller får en idé ifrån och skissar i ett anteckningsblock. eller mentalt om jag inte har tillgång till ett och skriver ned idén i mobilen. här är ett exempel på enkelt en skiss kan se ut och sen på det färdiga plagget:
2) eftersom att jag som sagt inte är en fena på mönsterkonstruktion så utgår jag alltid från ett plagg/mönster jag har hemma för att komma fram till målet. jag ritar alltså inga egna mönster (undantag för exempelvis kjolar av enkel konstruktion) utan ritar om och gör ändringar i mönster eller plagg jag har hemma. jag brukar leta mönster på tradera (då kan en hitta billiga vintagemönster för ca ingenting). annars har jag ett mönster som jag oftast utgår ifrån när jag syr klänningar och det är detta från mccall’s (för övrigt det enda mönster jag någonsin köpt nytt).
 
här är några exempel där jag utgått från det mönstret (under varje bild vad jag ändrat i originalmönstret): 
kortad och vidare kjol. tog bort ärmarna och sydde på kantband.
även här kortad och med vidare ärmar. och så fodrade jag denna också.
kortad och utan ärmar! sålde för övrigt denna baby ENDA plagget jag någonsin sålt <3
utan ärmar och kortad (som alltid) och så sydde jag in den så den blev mer figursydd och satte en dragkedja i ryggen.  
 
nåväl det jag ville illustrera var att en kan variera sig mycket med ett enkelt mönster helt enkelt!
 
här kommer några fler exempel på plagg och här där jag utgått från kläder:  
här utgick jag från en t-shirt med polokrage jag hade hemma men gjorde ärmarna längre och ringningen lite större med en lägre polokrage.
här utgick jag från samma polo och förlängde den helt enkelt bara så det blev en klänning
en topp i manchester när jag utgick från denna men med små ärmar på
 
♦ i början kan det vara en god idé att sy i stretchtyg. då blir inte mönsterkonstruktionen lika avgörande. (obs men kom ihåg att sy med elastisk söm då så den inte spricker)
♦ roligt kan ju också vara att sy om gamla kläder som en gillar tyget på! exempelvis kan en stor gammal skjorta bli en klänning. såhär: 
eller såhär:
♦ köp billiga tyger så det inte gör något om det inte blir perfekt när ni bara testar och övar. det bästa med att göra fel är att en oftast lär sig något till nästa gång.
♦ en bra grej för att komma igång kan också vara att leta gamla syböcker second hand! de kanske ger lite mer konkreta tips än jag och kan ofta inte kosta mycket pengar
kanske det viktigaste:
♦ låt inte din kreativitet begränsas av att du tror att du inte kan. det är bara att köpa en sprättnål. dra upp. gör om. prova igen. gör om igen. nåla. googla. och i bland kan det bli skitfult och fel men då kanske en ändå lärde sig någonting på vägen. jag har gjort fel många gånger och i bland vill man bara slänga skiten men så gör man inte det och så kanske en kan prova igen sy en söm här och där och så ser det okej ut ändå liksom!
 
så slutligen vill jag nämna tre bra sömmer-/bloggerskor som jag blir mycket inspirerad av och som ofta bloggar om sömnad!
 
♦ fredrika på vinden (som även uppfunnit den briljanta sypeppen!)
 
och specifika inlägg som kanske är något att börja med? sy en kjol är ändå relativt enkelt. 
♦ ett inlägg om att sy en cirkelkjol och
♦ lilly visar hur en syr en kilt
♦ på syrummet finns många praktiska tips. (tips från emilia)
 
har ni fler sytips/sybloggstips/frågor som ni tycker skulle passa så skicka en kommentar så fyller jag på inlägget med svar och länkar. 
 
låt nu symaskinerna gå varma puss lycka till!!!!!!!

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *