en liten guide till helsingfors

här kommer en liten sammanställning på de ställen jag och johan besökte när vi var i helsingfors för några helger sen. med betoning på liten. är verkligen inget helsingforsproffs efter bara lite drygt två dagar där men de allra flesta ställena vi var på var ju förträffliga och måste ju dela med mig av sånt till er vet ni. <3
 
var vi bodde: 

♦ klaus k (bulevarden 2)
vi lyxade och bodde på klaus k. det är hotell som ligger centralt (vilket var viktigt för vi var där så kort) och fint men ganska opersonligt och lite knäpp inredning (hänvisar till den ludna väggen vid vår säng haha). men de har amazing frukost. de hade två olika bufféer så ena dagen tog vi deras skandinaviska (nedersta bilden) och den andra tog vi deras italienska med charketurier ostar och söta bakverk i den fina restautangen (första bilden)
 
vad vi åt:
♦ bar tapasta (uudenmaankatu 13)
första kvällen hade restaurangen vi tänkt gå på fullt (vi hade ej varit så smarta att vi bokat bord hehe..) så då hamnade vi efter planlöst letande på den här lilla tapasrestaurangen som var prima! vi åt rödbetor med getostkräm och manchegoost med vanilj/tomatchutney t ex. mysig stämning och all mat vi tog var jättegod.
 

♦  lie mi (hämeentie 13B)
vi var här på lunchen och jag testade deras tofu ramen för 10 euro. så jävla god men OBS också SÅ stark. jag ba: ”jag gillar ju stark” och sa kör på!! men så brann min mun upp hehe. supermysigt ställe i en stor gammal tegelbyggnad med slitna vitmålade golv teakmöbler sextitalsskinnsoffor och stora industrifönster ni vet.
 
♦  fazer (glogatan 3)

gammalt gammalt café i fina stora lokaler med speglar. vi tog ett glas vin och en bakelse pga precis innan middagen men det är ju absolut optimalt för fika och jag har läst att de ska ha väldigt fin frukost också.
 
 sandro kallio (kolmas linja 17)
så mysigt + gott ställe med nordafrikansk mat och mat från mellanöstern. vi tog en satt trerättersmeny (de hade några såna att välja på) och fick små vårullsliknande grejer till förätt. sen fick vi till varmrätt dela på en gigantisk falafel/halloumi/röror bröd allting sen avslutades det med baklava och te. oh herregud vi var så mätta att vi nästan tuppade av. + för asbra cocktails
 
♦  johan och nyström (kanalkajen 7C)
hit råkade vi hitta efter att ha virrat efter ett annat café vi skulle till. mysigt hipstrigt och lika gott kaffe som i stockholm. 
♦  linko pizza (linnankoskenkatu 12)
litet pizzahak med rolig öl att välja på också. jag åt en utsökt quattro formaggio som visade sig ha mynta och jordgubbar på. SÅ GOD. + älskade stämningen på lilla linko.
 
vad vi gjorde:

♦ designmuseo (korkeavuorenkatu 23)
 
designmuseet helt enkelt. det finns en permanent utställning med finsk designhistoria och när vi var där var det även en om postmodernism. mkt intressant och fint att titta på här!
 

♦ arabias fabrik (tavastvägen 135)
högst upp i huset en liten utställning med arabias historia och jättemycket porslin att titta på så för den koppintresserade. finns här en outlet i huset också med iittala osv men den var inte jätteupphetsande egentligen. 
 
 
♦ marimekko fabriksoutlet (timmermansgatan 7)
en gigantisk butik proppfylld med marimekko lite utanför stan och det går tunnelbana dit. älskar du marimekko som jag så ska du hit punkt slut. köpte en sån där randig skjorta för 25 eur (90 eur i vanliga fall typ) tyg för 15 euro/metern och de hade både gamla säsonger till upp till 70 procent rabatt och helt sprillans till samma som butikspris. marimekka. 
 
♦ pussades (över hela stan)
stort tips. puss
7 kommentarer

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *