saras guide till amsterdam

amsterdam amsterdam. det är mycket amsterdam i denna blogg på den senaste tiden men så kan det bli när det är höjdpunkten på vintern att resa i väg. och vilken himla fin stad det är den förtjänar att besökas. finns så himla mycket mer än red light district och alla coffee shops med bröliga tonårsgäng som testar vingarna. fina caféer & restauranger roliga små butiker intressanta museum och fina gator vid kanaler att vandra på. och tusen cyklar att akta sig för.

jag har varit i amsterdam två gånger och bara under några dagar båda gångerna. så helt kött på benen har jag ju inte. men nedan har jag i varje fall listat ställen som jag vill rekommendera från vår resa nu i januari och från när jag var där på sommaren för två år sen också med min mamma. nu när vi var där var det mindre turisttätt & lugnare men allra vackrast är kanalstaden nog ändå i blom.

 

ÄTA

little collins amsterdam· little collins (eerste sweelinckstraat 19F) — en brunchrestaurang i de pijp & mitt favvoställe på hela resan. trevlig personal helt immigt av stekos och jättegod mat. mina eggs florentine med mangold var m m m.

the breakfast club amsterdam· breakfast club (bellamystraat 2) — frukostställe i väst. johan tyckte blt’n han tog var asgod jag åt bra pannkakor och på bild johans färska bär + müsli som han fick yoghurt bredvid att hälla på.

sir hummus amsterdam· sir hummus (van der helstplein 2) — hummusbaserade rätter med tillbehör. jättegott och snäll personal. tyckte SÅ mkt om detta ställe.

· de kas (kamerlingh onneslaan 3) — beläget i ett stort växthus med odlingar utanför en bit utifrån centrala amsterdam en himla fin restaurang som lagar från närodlade råvaror och i säsong. jag bjöd mamma på lunch här som födelsedagspresent och det var det godaste jag ätit på… ever? drömmer fortfarande om detta.

· pata negra (utrechtsestraat 124) — tapasrestaurang som vi också besökte när vi var där 2013 & gillade jättemycket. var inte vegetarian då så har inte koll på deras vegutbud så kolla det först om du inte äter kött.

· foodhallen (bellamyplein 51) — en food court i en gammal spårvagnshall med en massa olika att testa t ex indiskt/meze/korvbar. & många ställen hade halvrätter! min bästa var en hot dog med sojakorv i en pretzel med hummus och popcorn på toppen. : )

· rotisserie (de clercqstraat 81) — hamburgerställe där vegburgaren var ♥♥♥♥♥. ++++ för hel separat meny med olika gin & tonics.

· da portare via (leliegracht 34)— en liten liten pizzeria med svingoda pizzor. annars om ni är sugna på pizza gillade vi också de pizzabakkers (t ex på plantage kerklaan 2) som verkade vara en kedja. de pizzabakkers hade även prosecco för 3€ & det kan en ju tycka om.

· happy joy joy (bilderdijkstraat 158HS) — asiatiska tapas/streetfood benämns maten som. en skulle beställa små rätter löpande men OBS jag skulle rekommendera att beställa allt du vill ha på en gång pga gick väldigt långsamt (och då var det lite folk när vi var där). men väldigt gott var det. speciellt den ångade pak choin med svarta bönor-sås.

· hoofdstad brasserie (som ligger i hotell de l’europe) (nieuwe doelenstraat)— flådig (och dyr) restaurang som jag åt på med min mamma när vi var där 2013. svingod mat och så fint att en kan sitta på terassen precis nere vid kanalen om vädret tillåter & vinka till alla båtar som åker förbi.

 

BUTIKER

wildernis amsterdam· wildernis (bilderdijkstraat 165F) — butik/kafé fyllt hängande växter från amplar i taket. säljer fina små inrednings- och planteringsrelaterade saker och har en liten fikadel.

· episode (här och var t ex berenstraat 1)— vintageaffär som finns på flera platser (både vid de nio gatorna + waterlooplein samt i nordväst) & som både säljer gamla grejer och syr om plagg till modernare modeller (typ som beyond retro).

· marqt — en kedja med livsmedelsbutiker där allt har fina förpackningar typ som urban deli! här kan en kvista förbi och köpa snacks till hotellrummet t ex.

· mendo (berenstraat 11) — butik för konstböcker.

 

FIKA

toki· toki (binnen dommersstraat 15) — gott kaffe och fin inredning. mkt hipstrigt & vänlig barista.

· scandinavian embassy (sarphatipark 34) — liten kaffebar som några svenskar startat med bra kaffe! filter och espresso och många bönor att välja mellan.

· cottoncake (1e van der helststraat) — kafé/butik i de pijp som säljer små fina inredningsdetaljer och lätt lunch. här jobbade min kompis sofia jobbade i när hon bodde i amsterdam!

 

GÖRA

bokryggar på bokmarknad· bokmarknad — varje fredag på spuiplein en bokmarknad som jag och johan bara råkade gå förbi. massa fint att titta på!

· åka kanalbåt — och få lite *kuriosa* om staden. finns ju hur många olika som helst så kolla upp någon innan eller bara ta någon (kan tänka att alla är ganska likvärdiga).

memphis på stedjelik· stedjelik museum — svinfint museum för modern konst och design. jättetips!

albert cuyp market· albert cuyp market — marknad i de pijp där du kan hitta blommor ostar solglasögon ja ni vet allt klassiskt marknadsigt. men det är också lite tygbutiker och en del marknadsstånd som har sybehör för billig peng!

amsterdam III – klappa katter & dricka gt's· kattenkabinett — ett asknäppt litet museum som en av er tipsade om. det är en gigantisk privat samling av kattrelaterad konst. affischer skulpturer tavlor och några riktiga missar en kan klappa på. och så himla fina lokaler i ett gammalt townhouse.

· botaniska trädgården — missa inte den jättefina botaniska trädgården med fjärilshus och ett stort regnskogigt växthus. 

· FOAM — fotografimuseum

· vondelpark — stora vackra parken med dammar och lusthus och grönt grönt grönt. mycket picknickvänligt.

· waterlooplein — en stor och rolig loppmarknad med plåtburkar böcker prylar och vintagekläder i stora högar.

· anne franks huis — jag vet inte om det kräver större förklaring men det är ett museum kring och i gömstället där anne och hennes familj var tvungna att leva under nazisternas ockupation av nederländerna. otroligt hemskt och viktigt. väldigt gripande och förkrossande museum.

· verzetsmuseum — har du redan besökt anne frankmuseet och vill ha historia så finns detta ett museum om motståndsrörelsen i holland under tiden som ockuperade av nazisterna under andra värdskriget. informativt & lärorikt men inte lika välgjort som anne franks tycker jag.

 

OMRÅDEN

· nordvästra delar (typ kring gatan haarlemmerdijk) — små butiker med lite av varje. både typ granpaliknande och second hand-butiker.

· de pijp — sofia beskrev det typ som motsvarigheten till stockholms södermalm. här finns albert cuyps market kafeer små
butiker och så vidare. mysigt att flanera i.

· de nio gatorna — område med små egna butiker och second hand-affärer.

 


PUH! det var nog det. fick du inte nog? i det här inläggets kommentarsfält finns fler amsterdamstips från er läsare som vi inte hann testa.

+ ett generellt resetips är att ladda ner offlinekartor i google maps och markera ut alla ställen som ni tycker verkar intressanta att besöka på. t ex de här i listan ovan då. gpsen funkar ju utan internet också och då används telefonen finfint som en karta när en promenerar runt. så en inte råkar missa något en kollat upp i närheten heller! happy amsterdaming!


fler inlägg från amsterdam

när jag och johan var där:
· amsterdam I
· amsterdam II
· amsterdam III
· amsterdam IV
· amsterdam V

och när jag och mamma var där:
· amsterdam I
· amsterdam II
· amsterdam III
· amsterdam IV
· amsterdam V

 • Karin L

  Efter att ha läst om din vistelse i Amsterdam är jag helt kär i denna stad! Mitt nya resmpl nummer ett, verkligen!!!

 • yrsa

  ja åh vad lägligt tack sara!

 • Mathilda

  Men åh vad jag längtar tillbaka till Amsterdam nu. Bara varit där en & en halv gång (2 timmar på en tågluff räknas bara halft) & blev helt kär!

 • Malin Christin

  TAKK for fantastisk guide.

 • Jenny

  Personligen tycker jag inte om Anne Frank Huis så mycket. Museet spelar alldeles för mycket på att det är faktiska huset och har istället inte fokuserat på att ge någon info till besökarna. Det är som många andra museum och monument; något folk besöker för att besöka det och sen berätta om det. Verzetsmuseum (eller resistance museum) däremot tycker jag har lyckats iom de inte har en historisk plats på samma sätt att visa upp, utan måste endast visa upp de tusentals artifakter och historier som museet har lyckats få fram. Det finns anledningar till den labyrintliknande layouten och all text. (Har intervjuat en som jobbar där för ett skolprojekt). Men smaken är som baken givetvis, tycker bara det är synd att det ganska douche-iga Anne Frank Huis får så sjukt mycket uppmärksamhet och pengar när det finns bättre och schystare museum i staden som behandlar samma ämne och täcker ännu mer.

 • Lotta

  åh, vill verkligen åka dit. När jag gör det ska jag leta upp denna lista igen. Verkar magiskt ju!

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *