risotto med butternut fänkål och salviapesto

i torsdags gjorde jag något jag inte gjort på så himla länge: jag gick till mataffären och bestämde i lugn och ro vad jag skulle köpa för att sen laga mat länge. kom till och med på mig själv med att lukta (!) på grönsaker och kryddor för att komma på vad jag skulle göra. så lugn. 
 
jag visste att jag var sugen på risotto men resten bestämde jag mig för där och då och det här är vad jag kom hem med förutom ris och lök till risotton: 


butternutpumpa fänkål citron och salvia. 
och det här är vad som blev. jag ska berätta hur det hela gick till för det blev faktiskt himla gott med den syrliga salviablandningen mot den söta pumpan och risotton. m. m. M! 
börja med att skära upp butternuten och gröp ur kärnorna
lägg i form och ringla olivolja över. salta och sen in i ugnen på 225 grader i en kvart ungefär eller tills de är mjuka och lite gyllene
skär och stek upp fänkål på hög värme i olja. tills de får färg men inte är mjuka. salta och peppra och lägg över dem på ett fat sålänge.
sen kokar du risotto enligt paketets hänvisningar. men på ett ungefär: du steker lök i olja och häller på riset. steker lite till tills riset blivit torrt. på med vitt vin som får koka bort och sen börjar den oändliga buljongpåfyllningen/omrörningen i ca 20 minuter tills det är krämigt men med en kärna i risen. då vänder du ned dina tidigare stekta fänkålsslantar.
hacka pumpakärnor (obs ej de från pumpan tidigare även om det nog går. då får du rosta dem först!) och salvia och blanda med citronsaft olivolja och lite honung. salta och peppra den lilla pestovarianten 
och lägg uppet på fatet. 
fantastiskt gott blev det. smaklig spis! 
3 kommentarer

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *