rösti på palsternacka med karamelliserad rödlök och cream cheese

1i går var jag så sjuk så sjuk. dagens kraftansträngning var när jag tog mig till tesco och köpte middagsingredienser och när allt inte fanns promenerade till inte bara en utan två till butiker innan jag masade mig på bussen hem och däckade i sängen någon timme innan jag orkade börja laga. men vad gör en inte när en är så sugen på att laga mat så det finns inte för det var så länge sen sist. det här är ett recept jag hittade i en kokbok av nigel slater som min kollega har liggandes på jobbet (men med diverse modifikationer). det är antingen en liten middag för tre eller en förrätt för kanske fyra personer. det som behövs är:

 • 250 g palsternacka
 • 1 potatis
 • 1 ägg
 • 3 rödlökar
 • lite persilja
 • 3 msk balsamvinäger
 • så mkt cream cheese du är sugen på (förslagsvis mkt)
 • olivolja
 • salt peppar socker och mjöl + smör/olja att steka i

2jag hade bra förutsättningar för matlagning med den här fina utsikten 3söt kaffeburk 4 och massa kryddor och tomatplantor i hela fönstret.5åter till recept: du börjar med att skära rödlöken i klyftor 6sen steker du den på medelvärme i rikligt med olivolja och lite smör tills de blivit mjuka. då häller du på tre matskedar balsamvinäger och  en matsked socker och låter det gosa ihop sig på låg värme tills det är klibbigt. ställ åt sidan. 7sen river du ned 250 g  palsternacka en medelstor potatis samt har i lite hackad persilja (för det är också smarrigt). i med ett ägg och en matsked mjöl för att binda det hela.  blanda noga. 11sen steker du röstisarna i smör på medelvärme tills de är gyllene. OBS lättare sagt än gjort. en får helt enkelt vända försiktigt och vara tålmodig. det tar en stund att få in snitsen. 8medan du är tålmodig blandar du cream cheese med lite salt och peppar. egentligen skulle det vara grönpepparkorn men det hade inte vi hemma så jag tog bara svartpeppar. men grönpeppar är kanske ännu godare.  10till alltsammans kan en till exempel skölja lite knallröda körsbärstomater och bladspenat som sallad.  13och röstin den toppar du med balsamvinägersrödlöken och cream cheesen + lite extra persilja på toppen12bjud dina sambos och de kommer ge dig komplimanger. det gjorde mina i alla fall.

3 kommentarer
 • lovisa

  alltså ser ju både lyxigt, gott och enkelt ut på samma gång, vilken jäkla winwinwin!

 • Jennifer

  Jag som älskar raggmunk med massa persilja utan bacon fastna för det här direkt! Jag körde veganskt ägg (chiafrön+vatten) istället för riktigt, och bovetemjöl istället för vete. Toppade med grekisk yoghurt istället för krämiga osten. Asa mycket persilja i. Med detta blev också en riktig höjdare, älskart så mycket! TACK

  Tycker om din blogg jätte mycket, kul att du hade din praktik här i London – det var extra extra kul att följa dig under den tiden! Ha en bra sommar 🙂

  x Jennifer

  • Sara Edström

   men vad fint och gott det låter och vad toppen med tips för att veganisera det! ska testa jag med. och tack för komplimang kul att du gillar bloggiz. ha en fin sommar du med! <3

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *