ett bokomslag + skisserna dit

för några veckor sen släpptes de afghanska sönerna skriven av debuterande Elin Persson.

romanen som vänder sig till unga vuxna men som jag tycker alla ska läsa handlar om Rebecka som börjar jobba på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingar.

berättelsen är förutom en arbetsskildring en berättelse där vi genom Rebecka får vi lära känna de tre killarna Ahmed Hamid & Zaher som väntar på besked om att få stanna i Sverige eller inte. det på ett helt osentimentalt och samtidigt så fint och hjärtskärande sätt. läs den!

som ni kanske förstod så gjorde jag omslaget. så enkelt det låter! denna gång gick det många skissvändor och var inte helt enkelt. de skisser som jag skickar som förslag är kanske 1-10% (ovetenskaplig siffra) av det arbete jag själv skissar fram och sållar ifrån. så den processen lämnar vi utanför nu. men jag tänkte som inläggsrubriken antyder visa vägen fram genom skickade skisser åtminstone!

första skiss. den vänstra: tre av karaktärernas siluetter i silverfoliering på kronbladskanten av en ros. den högra en enklare typografisk lösning med glittrande sommarsjö som fond. båda upplevdes lite för smala. för vuxet. kontrasterade inte titeln tillräckligt (vänster) blev för abstrakt (höger). testa kombinera de två? kronblad på sjö? mer känsla i typon?

skissvända 2. fortsatte med kronbladen i kombination med den lätta sommarsjön. testade några fler varianter som var mer grafiska. jobbade med glasskärvor (från berättelsen) som typografi. tonen blev inte helt rätt kanske lite för lekfullt & fortfarande för abstrakt. vi (jag och redaktör karin hammarkvist på bonniercarlsen) landade i att det behövdes någon form av foto och en känsla av hopp som vägde upp titelns allvar. tyckte jag var lite jobbigt! svårt att ha en bild i huvudet om hur något ska vara och hitta en bild som känns så utan att styra upp en fotografering.

skissvända 3. men vi testar med foto alltså! jag gjorde ett förslag som skildrar en scen med sommarcykling efter blomplockning med en av killarna. det högra förslaget med en bild av tre unga killar som jag hittade i bildbank. de kändes precis som att det skulle kunna vara karaktärerna i boken och skrattet hjälpte till med känslan av hopp. förenklade bilden så det blev som stoff eller glitter och lade i tvåfärg. den bilden gillades! men kan man byta färg? vad händer om man använder mer blockig typografi alternativt mer klassisk typografi? med och utan skärvorna?

skissvända 4! testar testar men börjar ringa in. efter överläggande bland redaktör författare förläggare och 16-18 åringar som jobbade på förlaget under sommaren: så har vi en vinnare! till vänster.

lite riskabelt när många ska tycka och det blir många vändor. det är lätt att det blir sönderkokt men tycker det klarade sig och blev fint till slut ändå. här efter lite tweak! mer hallonrött än orange och så valde jag ett annat typsnitt. så var det KLART! i bland blir det 100 direkt och ibland måste en verkligen slita sitt hår.

tycker själv att det är kul att se process så hoppas ni gillar. PUSSKRAM

18 kommentarer
 • Hanna

  omg såå spännande att se processen, mera please!!!

  • Hanna

   Sara kan inte du göra en q&a om hur du gör bokomslag, hur du tänker, vad du själv tycker är viktigt osv??

   • sara

    kanske inte om bara bokomslag men kan styra en Q&A om några veckor så kan du fråga det B-) kommer sitta på ett tåg i några timmar och kan svara då. puss!!!!

 • karin

  att se process är livet! åh vill så gärna se liknande inlägg om alla design-arbeten du gjort.

 • Lisa

  Jaaa processsss!! Det e ju hela grejen. Ger alltid ett djup till slutprodukten. Kul kul tack tack!

 • Karin

  Sara, vilken superbra processbeskriving och så bra det blev! Det är ren glädje att jobba med dig. /Karin

 • Louice

  jättefint inlägg! vill gärna se mer!

 • ante

  älskar att få ta del av dina processer. drömde till och med om det häromdagen <3

 • Sofia

  Så kul att se! Mer sånt här!! I helgen ska vi köpa din Adam Berit-poster och sätta upp i vår lilla Olles rum!

 • catarina

  det här var bara jätteintressant – mer! 😀

 • Emma

  Så fint det blev! Jätteroligt att få se hur du jobbar och framförallt hur du tänker vid varje steg, jag jobbar i samma bransch och blir alltid väldigt inspirerad av dig. Kan du inte berätta hur det går till innan du landar ett jobb också, nu när du är frilans? Har du redan kontakter på förlagen? Bokomslag är mitt drömprojekt och skulle så gärna veta hur du landat den typen av jobb.

  • sara

   hej! är ju verkligen precis i uppstarten själv så är ju inte direkt en expert på uppdragssökande så känns lite konstigt att tipsa om. men bokomslagen har fortplantat sig sen jag gjorde det första till flora wiströms Stanna 2016. då var det ju hon som ”valde mig” som formgivare. efter det har jag fått många jobb från bonniercarlsen genom redaktören, eftersom vårt arbete gått så fint. sen tror jag att det kanske med bokomslag är tacksamt just eftersom att de syns, och man kan se i boken vem som då gjort det om man vill använda samma formgivare. har gjort bokomslag till en del förlag efter det som alla kontaktat mig.

 • Elsa

  SÅ kul, önskar mer sånthär!! önskar även mer second hand- och återbrukstips, både inredning och kläder!

 • Saga

  supersnyggt slutresultat!! och snygga skisser, verkligen kul att få följa processen <3

 • Frida

  Så kul att se process!! Älskar att det blev fyrkantiga pixlar, så snyggt!!!

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *