Q&A del 1: om jag var ett typsnitt! jag pratar om ekonomi! & johans bästa brödrecept!

NU SÅ. råd och tips skulle jag säga är otroligt öppna frågor som jag inte har några svar direkt till. eller så har jag aslånga svar. men jag hittar på as I write för ofta är man ju bara och så fort jag skrivit ned känns det som att det blivit en sanning vilket ju inte heller stämmer. men allt sånt vet ni! här kommer svar 

Hej vill gärna höra mer om:
– dina bästa tips för en bra och kärleksfull relation
svårt att ge tips på detta för jag lever ju inte mitt liv efter tips hehe. men sånt som sker i min och johans relation: varje gång jag tänker vad fin du är så säger jag det också. snåla inte med sånt. tror johan också gör det varje gång för annars tänker han väldigt ofta snälla saker hehe. pussas när man ses och går & kramas mycket. fråga hur var din dag. duscha tillsammans varje dag kanske hjälper. men respekt tror jag är det allra viktigaste. och vi har en 60% regel också som innebär att båda ska göra 60% av hushållsarbetet. hjälper för att man inte ska känna att den andra e lat och gör mindre än en själv! en ser ju bara sin egen del.

– dina bästa tips för att vara/bli glad
hade gärna haft några tips på detta. har svårt att vara glad om jag inte är. fysiskt utmatta sig själv kan hjälpa mot lindrig ångest. typ springa snabbt och kort. chatta med en kompis som ger energi kan lätt göra mig glad också.

hur ett fint soffbord ser ut
you tell me! jag vill ha ett nytt soffbord för vårt (det är typ det på länken men annan färg) har blivit så himela slitet för vi är dåliga på att använda coasters. men tror vi ska måla om det bara till att börja med. kanske knallblått! såhär:

bild härifrån

– hur man pyntar fint hemma för fest
ballonglampa. inte för ljust! musik! drinkplats med uppskuren citrus och typ drinkpiff. festklädda kompisar. klart.

– dina bästa hemmadrinkar! Tack!
whiskey sour eller GT! om GT bör den toppas med något gott exempelvis gurka och svartpeppar. eller några lingon. eller så. men det viktigaste är MYCKET is. drink utan is. usch.

Vilken ålder har hittills varit din bästa?
26! den jag är nu! den ålder jag ser mest fram emot är typ 40. erfaren lite fler grå hår och jag tror jag kommer vara riktigt snygg då + att en förhoppningsvis fortfarande är spänstig och pigg

-du och jag har likadana kameror, men inte samma objektiv… vilket använder du?
canon 50mm 1.4! 

om du var ett typsnitt, vilket skulle du vara?
antique olive. inte helt neutralt lite skojigt. ganska sjuttis. tydligt. har svinsnygga gemena a & s och sånt är viktigt om man heter sara. gärna bold. såhär.

hur gammal är nisse?
ett och ett halvt! föddes augusti 2018 det enda bra det året. älskar dig nisse om du läser detta

om ni inte bodde i sverige, var skulle ni bo då?
vi pratade om melbourne efter vi varit där 2016 för båda tyckte så mycket om den staden. men skulle aldrig orka vara så långt ifrån alla en vill ha nära. tror att längtan efter att vara nära är större än längtan att bo i ett annat land. kanske köpenhamn isåfall? nära och bra

Hur mycket köpte/sålde ni den förra lägenheten för och hur mycket kostade den nya :)?
sålde den förra för 3.45 miljoner och köpte den för 2.3 miljoner sex år tidigare. och köpte den nya för 4.1 miljoner.

Också som tidigare frågat: bästa tips för kärleksrelationen. Vad gör ni för att inte bara bli bästa vänner efter många år tsm? Och vill ni ha barn? Kanske för personligt men 🙂
gör sånt man inte gör med vänner. hehe. & viktigt att faktiskt umgås tror jag också alltså hitta på grejer. inte bara ha vardag. jag vill ha barn!!!! 

Om du skulle ha ett annat, mer svensson-artat jobb, vad skulle det vara?
tror lärare faktiskt! tycker om att *inspirera* och är nästan rörd över hur viktiga vissa lärare varit för mig. + det viktigaste i samhället är att skolan funkar att alla får en så bra och jämlik start som möjligt. hade vart fint att få hjälpa till med det. kanske ska bli lärare? 

Ditt favoritplagg genom tiderna?
hade supersvårt att svara på denna fråga men kom till slut på det är ju ett plagg jag inte längre har. det är förstås farmorns försvunna skjortjacka. om inte bara för historien kring den så för hur den är: en enkel rak skjorta men fina men ganska enkla detaljer och en underbar färgkombo i enkelt grafiskt mönster. tror alla mina favoritplagg kan beskrivas så.

Favoritfärg?
har alltid sagt grön men har på senaste insett att det måste vara RÖTT i själva verket. använder alltid rött och dras väldigt mycket till röda saker. 

Topp 3 drink-recept? 
har tyvärr inte några favvorecept! brukar mest bara köra på det jag är sugen på typ. vi gjorde dock en svingod dink på nyår med bl a hjortronsylt och äppelcidervinäger. recept längst ned på denna länk. & här är ett inlägg om hur jag tänker när jag brukar göra drinkar. och hittade några mer specifika inlägg här och här.

Bästa film og bok (just nu)?
bästa bok: (smått spoilervarning för bokklubben eftersom vi ska snacka om den ikväll) den jag läser prick nu! vem dödade bambi av monika fagerholm. men längtar också något extremt till karin smirnoffs sista del i jana-triologin för de tidigare var magiska.

bästa film är svårare … ser inte alls mycket film och glömmer direkt även om det är någon jag gillade. men tyckte mycket om marriage story.

Små saker som gör dig glad?
när nisse kommer och lägger sig hos en. när en får en bra discover weekly på spotify! bli taggad i något en bild på något jag gjort eller en bild på något som nån vill att jag ska se. få en idé.

Vad har ni för förlovningsringar?
enkla lite rundade i vitt guld. likadana. vi köpte dem i guldaffären som låg närmast där vi bodde

Johans bästa brödrecept?
han hälsar:
detta ”Måste va den för det e den enda jag gör”
i denna bok ”Eller smörfrallor B-)”
detta ”Eller den för d e kul å göra flätor”

Topp 3 bästa med nya lägenheten? Vad saknad du mest från den förra?
1. att vi har en balkong och badkar och ett riktigt sovrum dvs inte köket öppet mot sovrummet
2. att den är högt upp och plåttak utanför fönstret så det låter mysigt när det regnar
3. att golvet i trapphuset har stjärnor och månar i sig

saknar mest: vår förra fina fina innergård och fönstren. 

Tips på huuur i hela friden man sparar pengar till eget boende? Hur länge behövde ni spara? Svårt när en samtidigt vill lägga ca exakt alla sina kronor på interiör, klädesplagg, restaurangbesök, andra roliga saker???
vinn på triss 🌝 nej men jättesvår fråga att svara på antar att det är därför det blir ett långt svar nu. det går ju inte att ge generella tips när det kommer till detta eftersom att det för många inte är en möjlighet att spara något alls. men du verkar iaf kunna köpa annat hehe. nu när jag sparat inför att våga starta eget har jag lagt undan sparpengar så fort jag fått lön och tänkt på att tre månader spar är en månad buffert för mig själv. så bryta upp det kanske? i mindre portioner för att motivera varje överföring.

att inte köpa onödiga saker kan jag inte riiiiktigt relatera till för köper inte så mycket grejor. men istället köpa på impuls och direkt: sov på saken! om du sen bestämmer dig för att inte köpa: för över samma summa som saken skulle kostat till sparkontot. som att shoppa sparande. asbra.

vi började spara direkt efter gymnasiet och köpte första lägenheten ett och ett halvt år efter för mig och två och ett halvt efter gymnasiet för johan. johan började jobba heltid direkt efter skolan och jag pluggade en termin och hade två extrajobb. båda sparade men han mer och längre alltså. våra päron hjälpte oss på det sättet att vi inte betalade hyra hemma. så hade i princip inga utgifter och sparade verkligen nästan ALLT. hade varit mycket svårare med livsstilen jag har nu pga äter ute väldigt mycket och har en stor boendekostnad varje månad.

det är såklart mycket lättare när man är två. snabbare att få ihop insats och lättare att få lån. första lägenheten ägde johan mer av än jag för han hade en större insats och det gjorde att det funkade för mig trots att jag pluggade (fick ju på så sätt mkt billigare boendekostnad).

något jag lärde mig när vi flyttade hemifrån är att det är tydligen bra att spara i fonder. jag har sparat en femhundring på autogiro i månaden sen dess pga bankpersonen som gav oss lån sa att det måste ni göra. valde i princip nåt åt oss. och de har faktiskt växt med typ 20% från vad det var värt när jag la in. det är liksom en hundring extra på varje femhundring! så det kan vara värt att kolla på (jag kan ingenting om det men hade tänkt försökt lära mig mer men det är ju så tråkigt)

Berätta om mat!!
äter den!!

nånting nånting inredningstips??
köp saker du älskar! ha is i magen och låt det växa fram

Favoritplatser du har varit?
det första som kom upp var en strand i kullaberg som vi kvällsbadade på på vår roadtrip för ett par år sen. vi var nästan själva hade en asgod picknick och det var tropisk värme trots kväll som hela den sommaren. vi tar massa bilder från då så får det avsluta frågestunden del 1

20 kommentarer
 • Tove Söderberg

  Så mysigt att läsa frågestundsinlägg!

 • karin

  mysigt mysigt mysigt att läsa.

  och: BERÄTTA MER OM TRAPPHUSET MED STJÄRNOR OCH MÅNAR!?

  och jättegärna ett inlägg med dina favorit-typsnitt, gärna också några gratis pga så dyrt med typsnitt. letar alltid efter nya braiga. jobbar på världens minsta lilla förlag i köpenhamn som ej har pengar till något och därför måste allt som kan vara gratis vara det..

  • sara

   inser att det kan låta helt bananas när jag inte visar bild haha men såhär: https://i2.wp.com/sar.as/wp-content/uploads/2019/10/14.jpg?w=1680
   blir glad varje gång jag går hem.

   hmmm det är lite smalt kanske och har inga favoriter på det sättet utan försöker hitta nya att använda direkt. svårt med gratis för det är ju sällan de mest kvalitativa typsnitten. rekommenderar adobe typekit, för antar att du har adobe cc om du jobbar med form? annars verkligen en prenumeration på monotypes library då får man tillgång till väldigt mycket bra typsnitt för typ en hundring i månaden. borde de kunna bekosta tycker jag!

   • karin

    ååå så fint med månarna och stjärnorna!

    har tjatat på min chef om att få adobe cc men arbetar fortfarande i mitt gamla gamla dammiga adobe suite, så inget typekit för mig dessvärre (detta är alltså ett liteeetttt förlag där, innan jag kom in, de flesta av omslagen gjordes av en av redaktörerna för att ”han hade InDesign på datorn” hhahah). får tjata lite mer, orimligt att bara ha google fonts (och andra konstiga gratis-typsnitt man hittar på nätet) i längden ju. men prenumeration på monotype library lät ju super!

    PS. två av mina favorittypsnitt Romana (helt underbara gemena f!) och Infini (några fantastiska ligaturer i den).

    tack för bästa bloggen, sån härlig mix här inne.

 • MB

  ”älskar dig nisse om du läser detta”
  :,)

 • jasmine

  sara!! tips till bordet som tagit stryk av glas utan underlägg (även om ni såklart får köpa ett nytt hehe): smörj in med majonnäs! låter knäppt men funkar sviiiinbra. kleta på med majo, gnid in det med hushållspapper, låt torka in lite och torka sen av det överflödiga med rent hushållspapper. obs funkar endast på träbord (antar jag) men verkar ju som att det ni hade var trä 🙂

 • Tess

  Fett ändå att kunna köpa en lägenhet för över 4 mille när man är 26.

 • annika

  ja bli lärare och kollega!!

 • Sofie

  Såå fint innlegg! Gleder meg til fortsettelsen!

 • famapa

  tack för dina svar sara – antique olive bold är ju jättecool/snygg! j:na, i:na och det topptunga o:et är också wow! Letade precis reda på mitt 50mm objektiv, kanske ska leka lite med den framöver…

  historien om kortjackan var väldigt rörande – ett riktigt litet mirakel! trevlig helg på dig!

 • Thilda

  Så trevlig läsning och bra start på helgen! Blir kanske lite brödbak nu:)

 • Elin

  Underbart!

 • Ebba

  Hej! Vilken fond om man får fråga? //Sparare men okunnig

  • sara

   hej!!! jag är ju också som sagt väldigt okunnig så rekommenderar inte att lyssna på mig. snacka med nån som har koll på banken typ! men det jag sparar delas upp på två och just de jag har verkar heta ”hållbarhetsfond” och ”SEB sverigeindex” (?).

 • Ida

  Hur förlovat ni er?

 • dina

  aw yes du e tilbake. mvh oslo

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *