2 juni

flora sa: jag ska vara husvakt till mammas hus i en vecka. vill du ta båten hit och sitta och jobba med mig någon dag?

ni kan aldrig ana vad jag svarade.

 i mammors hus finns foton av ens kompisar i barn-version.

och i just denna mammas hem finns höns. med otroligt vackra fjädrar.

jag brukar vara rädd för flygfän men flora lärde mig. de är snälla och fina.

plockade. ett. ägg. <3! ljusblågrönt och alldeles varmt. och fick hålla i jura den söta lilla hönan till höger.

 efter husesyn och hönsskötsel så jobbade vi. i ett som ni kan se så otroligt fint hem. jag färdigställde omslag för tryck och gjorde annat originalarbete samtidigt som jag lyssnade på denna episod av the daily (tips!). det bästa som hände under arbetet var att en författare vars roman jag gjort omslag till ringde mig personligen för att tacka. det gjorde mig glad och nästan lite rörd? till lunch stekte vi korv med bröd och åt ute i solen med johan (floras johan) som jobbade i rummet intill.

och efter det inte så mycket mer jobb. vi deltog i den digitala demonstrationen vid usas ambassad i solidaritet med black lives matter-rörelsen och lyssnade på talarna på live-länken.

 efteråt gick vi hit och sköljde huvena i bräckt vatten

och låg på bryggan och torkade bredvid varandra. drog tankar in å ut i de nyligen sköljda huvena

 på kvällen sällskapade inte bara ena utan också den andra johan med oss i den helt fantastiska trädgården.

vi grillade marinerade vindruvor på spett.

 sen åt vi i växthuset.

sallad som jag och flora plockat från trädgårdslandet och i hörnet en aioli som johan (floras) vispat ihop med ägget från jura. <3

 till det bröd som johan (min) bakat

och så åt vi sparris med brynt citronsmör. FLORA! den här kloka människan. en stor tacksamhet i mitt liv. och en dag så lugn och fin utanpå och så stormig inuti.

jag har pratat min mun slut de senaste dagarna. med vänner. med familjemedlemmar. tänkt min hjärna full. känt stor skam.

att rannsaka sitt eget beteende är skamligt och upprörande men det är försvinnande betydelsefullt i sammanhanget. oviktigt i kampen för en rättvis värld fri från rasism. tron på allas lika värde måste matchas med handlingar för att förändring ska ske.

som vita måste vi aktivt arbeta anti-rasistiskt för att inte fortsätta upprätthålla det system som vi historiskt och fortfarande gynnats och gynnas av på svarta människors bekostnad. jag tror du vet vad du som vit ska göra. läsa på om vår rasistiska historia och hur rasism mot svarta tar sig i uttryck i dag. utbilda dig själv i hur du kan föra kampen. lyssna. lära vidare. göra om om du gör fel men inte låta det hindra dig! säga emot och ifrågasätta rasistiska uttalanden. din osynliga hud kommer skydda dig. ingrip och visa utsatta personer stöd när du bevittnar rasistiska handlingar.

inte va medrasist. va medmänniska. det är vår förbannade plikt.

5 kommentarer

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *