valborg i bunn

i fredags vaknade jag här. imma på rutan och solig sjö utanför. jag och johan satte aldrig på elementen i vårt rum det är något med lite lite för kallt på landet

gick ner för knarrtrappan och in till köket som doftade kaffe och stekt ägg

carl var uppe först och fixade oss frukost ♥

med denna morgonmänniska var vi fulltaliga

blommorna jag fick från flora fick också resa söderut med oss

efter frukost började carl jobba men jag sophie och johan tog en promme! inte riktigt framme än men på g. bladen och knopparna.

men vitsippor i drivor

soffe visade en konstig kvist hon spanat på förra gången de var där. ser ut som syren? med blommor som växer direkt på kvisten? och blommar redan nu? konstigt

här gick vi alltså

grusväg på sin morgonpromenad. det kanske inte vore så tokigt.

sen tillbaka förbi stora ladan och till jobb i stugan.

halvvägs paus för grillunch! soffen hade halvdag och fick eftermiddagspasset så hon tände grillen och ordnade med lunch till oss innan hon skulle börja jobba klockan tolv.

en dubbel ostburgare blev det. sen gick jag carl och johan en till liten prommis

förbi grannfåren denna gång. några hängde inne med dörrarna på glänt

och några ute

plockade en vårig bukett till sof

back to work!

lille co-working-spacet på övervåningen. med ypperliga kollegor.

min plats såg ut som en liten skrivarstuga. trivdes mycket bra att jobba härifrån! saknade endast min skrivare men hade inget brått denna dag så det kunde vänta lite

kaffe och kaka på det

roligt att sitta vid en lantställebokhylla när man gör bokjobb. hittade en fin deckare från sextiotalet till exempel!

vid fyra gick jag in till johan som hade bytt plats till horisontellt. inte hållbar arbetsställning i längden kanske men gullig

klockan fyra var det bestämt sen innan att då var det fullt ut valborg! mycket bra grej när alla kan jobba hemifrån så det är minimal tid från jobb till vara på landet och dricka vin i eftermiddagssolen

snacks och dryck bars ut och sophie imponerade med sina sjuka jägarställningsmuskler

tubsockor i toffla och träskor var en del av klädkoden

det var rosépremiär! med naturvin som soffe och carl bjöd på

slurp sa det

en till

ett rumänskt vitt vin som var supergott

ja där satt vi i solen. flyttade efter när skuggorna rörde sig

malde väl på om ditt och datt i ett par timmar

sen preppade vi för middag

jag gjorde drink. på buffés iste-recept spetsad med rom. tar alltid med recept från icas kundtidning som en annan tant. det gick hem!!

grillen tändes och då var det så stilla på sjön så vi gick ut igen

drink och musik vid vattnet

johan lånade carls fiskespö lite

men dåligt med napp

jag gjorde en hastig rörelse :—(

HEJ GULLET

fota solen och sjön

och sedan dukat i salongen

väldigt valborgig middag tycker ni inte?

det är:
misoglaserade auberginer
sparris
citroner
halloumi
och BRÖD

åts med en bea gjord av soffe och carl och med ugnsbakade potäter

där satt vi och åt till skymningen

soffe slängde ihop en efterrätt på uppstuds och det blev paj och plump (men bara en halv omgång för vi blev så trötta). sen var det slut på riksmysig valborgsmässoafton!

22 kommentarer
 • Linn

  Den rosablommande kvisten är Tibast hälsar biologen 🙂
  https://svenskbotanik.se/tibast/

  • sara

   visste väl att svaret fanns bland någon av mina biologläsare! <3 tack! då har jag lärt mig två nya från den helgen. tibast och lungört (efter idogt bildgooglade efter »blå gullviva« haha).

   • Linn

    Haha åh ja kreativt bildgooglande har jag också sysslat med ett par gånger!

    Ett tips annars är att köpa en liten fält-flora(boken alltså 🙂 att ha med ut på promenad, det är ofta fantastiskt vackra illustrationer och det är faktiskt himla mysigt att slå upp och lära sig några nya vilda blommor när man är ute. Och sen låna boken Växter i liv och legend av Ester Salminen och läsa om hur dessa blommor har skildrats i legender och litteratur genom historien <3

    • Sofia

     Hahah åh skulle också svara Tibast! Jag är långt ifrån biolog, men verkar ha lärt mig känna igen den från facebook-gruppen ”Vilken växt”.

     Under vissa perioder kommer vissa växter upp flera gånger per dag (Tibast- är en av dem) så till slut lär man sig lite ändå! Mycket positivt tycker jag, så tips! Tycker repetitionen är guld värd. Har lärt mig känna igen flera växter tack vare endast den gruppen 🙂

 • Therese

  Tibast är det som blommar, den är mycket giftig. Kände en gång en katt som hette Tibast, han var mer gosig. ☺️

  • Therese

   Just det, såg att du plockat en blåsippa också. Så fina, men tyvärr fridlysta i Östergötland. Vet att de inte är det i Sörmland och att det är lätt hänt. En gång när jag var barn och min pappa fick fortkörningsböter så sa min mamma åt oss att sträcka på benen och plocka vitsippor. Polisen påpekade då vänligt att det vore bra om vi slutade då de var fridlysta i Skåne. Så kan det gå.

   • linnea

    blåsippan är faktiskt fridlyst i hela landet fast på lite olika sätt. men med det sagt, att plocka en eller några, kanske till och med på sin egen tomt, gör inte så mycket då blåsippor numera räknas som livskraftiga och inte alls hotade, framförallt i södra delarna av landet.
    har svårt att tro att Sara inte vet om fridlysningen av just blåsippor, då den varit det hela våra liv, och tror verkligen att det är lugnt att hon plockade några 😊

    • Therese

     Jaha, nu fick jag lära mig nåt nytt. Ser att man faktiskt får plocka den numera i Östergötland. Känns ju förbjudet men då ska jag göra det, det är min favoritväxt tillsammans med gullvivor. ☺️

   • sara

    hej! som linnea säger har jag aldrig plockat blåsippan i hela mitt liv. och är inte upppväxt i sörmland så visste inte ens att den var ofridlyst där. enligt stugägarinnan där vi var nu i helgen (hehe) är blåsippor inte fridlysta för plockning just där vi var (men dock vid vättern). då plockade jag några små favoritblommor till min bästis <3 kändes mycket exotiskt

    • Therese

     Det är tydligen fritt fram att plocka i stora delar av Sverige numera. Exotiskt och kul! Plocka på, det ska jag göra. ☺️

 • Anna

  Varje vår när min nu 97-åriga mormor var med och vårstädade vår stuga brukade vi gå en långpromenad för att se om tibasten blommade. Nu är hon för gammal för vårstädning och promenader i terräng, men jag brukar gå dit och titta. Ett favoritvårtecken!

 • Flora

  oj oj oj vilket mys. tack för morgonläsningen. älskar det där sextiotalsomslaget förstås. samt detta hus!! hur fint!!!

  men hallå sophie carl johan, ni måste fota sara ibland så hon får vara med på bilderna från när ni var unga!!!!! *upprörd*

  • sara

   carl brukar faktiskt vara bra på att ta kameran så det fanns ett par bilder på mig nu. men de platsade inte KAN VI SÄGA :)))))

 • Jasmine

  När kommer fortsättningen på er roadtrip till Harads? Är så sugen på att göra en liknande så väntar med spänning på resterande delar.

  • sara

   hej! har haft väldigt mycket jobb och nästan kraschat så måste bara blogga på 100% feeling nu och kan inte säga när tyvärr. men i sinom tid med säkerhet <3

   • Emma

    Längtar också efter inlägg om er resa till norrbotten pga enorm hemlängtan! Fast obs ingen stress eller press. Ljuvlig blogg <3

 • Al

  Hej Sara. När jag var en ung caballero och hade min första fylla (tillsammans med mitt grupparbete i skolan, det blev powerpoint i SO först och nybörjardrinkar sen) så använde jag mammas glas i samma serie som du drack ur här ovan. Den kvällen var det också ett glas som gick sönder när min kompis kastade (?) ner det i diskhon i tron att vattnet skulle ta emot… Vi är fortfarande kompisar idag så ingen skada skedd på så vis, men mamma blev väldigt ledsen över glaset som hon ärvt från mormor. Trots att det här var åtta år sedan kikar jag efter ett ersättarglas på varenda loppis jag är på. De är ju rätt eftertraktade, så har inte lyckats än, men nu kommer jag tänka på dig och din oerhörda blogg i min fortsatta glasjakt! Slut på sagan, glad onsdag. <3

 • Anna L

  Härlig helg! Bara handspriten och Oatly som skvallrar om att det är 2021 och inte 1971 på bilden av Carl i köket, hihi!

 • Yrsa

  åh sara vilken helg du hade <3

 • Sofia Karlsson

  Men GUD så mysigt!

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *