från skiss till omslag: moderkakan

i våras jobbade jag med omslaget till Elinor Torps roman Moderkakan.

en naken och uppriktig berättelse om moderskap och verkligheten som möter den nyblivna föräldern. En insyn i förlossningsvårdens både beskyddande och krassa miljö. (från adlibris)

tänkte att jag skulle ta med er i processen från brief till omslag!

författaren hade önskemål om att jag: på något sätt illustrerar detta märkliga med att inte bara föda ut ett barn utan ett helt organ, som bara kasseras. Ett förbrukat organ. En kort stund ett träd. Lite som kvinnans kropp efter en förlossning. I upplösningstillstånd. Spretar åt alla håll. Plockepinn. Faller isär.

fick i briefen från förlaget också medskickat nyckelord som moderkaka, udda, lite avigt omslag, inte för romantiskt. naket och avskalat.

ok! efter brief brukar det börja med att jag läser/skriver och skissar idéer i frimärksstorlek för hand parallellt. så jag läste (underbart) manus. och försökte hitta ord att associera med. köttigt? hårt? sterilt? kan man göra något med silver? något vasst en sax mot kroppsligt köttigt? så kan det t ex låta i mitt huvud. kände att jag ville få in kontrasten mellan den sterila sjukhusmiljön med linoleumgolv och kromade skalpeller mot det kroppsliga köttiga.

sen börjar jag skissa. jag gör mina skisser i indesign som också är det program som jag gör tryckfilerna i sen när hela omslaget ska bli klart. först börjar man med bara framsidan. det ska vara klart innan hela omslaget för att vara i med insäljning hos bokhandlar och på förlagens hemsidor. här är det vilt hehe. många sidor blir det i detta dokument innan jag stryker arbetar om och kommer ned till ett par tre förslag.

vill jag ha med illustration eller handritade bokstäver gör jag dem oftast med penna på ipad i ett program som heter procreate (till exempel blodig typografi som ni kommer se). supersmidigt att skicka över direkt till datorn. men ibland vill jag skriva för hand mot papper. då fotar jag av med mobilen oftast bara och »tvättar« i photoshop. rivet i utoyaboken är t ex fotat med mobilkameran.

vill jag använda foto kollar jag bildbanker eller fria bildsidor (om jag inte har någon egen bild i åtanke). manipulerar i photoshop för den effekt jag vill åt (till exempel en vinröd/rosa övertoningskarta över ett egentligen blått hav som ska kännas som kött som ni kommer att se).

i presentationen specar jag redan nu vissa trycktekniska detaljer. matt eller bestruket omslagsmaterial? kanske med struktur. om något ska blanklackas eller metallfolieras och ger eventuellt förslag redan här på för- och eftersättsblad om det är en del av idén. låt oss titta på första förslagen som jag skickade till förlaget:

1. steril och spetsig typografi (som en skalpell eller sax) mot köttig/levrat blodig handtypad titel.

2. ett kliniskt vitt omslag med blodrött hav i raka stencilbokstäver. 

och så 3: en bild på ett böljande kötthav. en liten silversax och typografi som känns snittad. idén kom från inledande scenen som är när huvudpersonen är i förlossning och minnesbilder från solen och havet i rio de janeiro blandas med nutiden i förlossningssalen.

efter första skisserna hade jag ett möte med redaktören johanna och författaren. (elinor sa »nu vill ni väl aldrig föda barn« till mig och johanna haha …  klipp till nu och jag med en nästan färdig bebis i magen)

vi bestämde oss för att gå  vidare med det köttiga havet men bokstavsformerna kändes lite för gulliga så vi skulle testa med några olika typografiförslag.

jag visade med en mer klassisk kursiverad serif och en med handtypat i kombination med ett monosnitt.

och det här! med en lite tweakad version av typsnittet VTC Carrie från vocaltype. det kändes institutionellt. jag gjorde o:na bredare och geometriska för att förstärka den känslan. och det blev det!

när framsidan är satt är nästa steg omslaget. när inlagan (alltså hela bokblocket med text inuti) är färdig kan man få sidantal och alltså ryggbredd för att kunna lägga upp rätt mått på omslagsdokument. jag satte faktiskt inlagan till denna bok så fick väl vänta in mig själv och korrvändorna med förlaget innan detta steg hehe.

loggor och ean-kod och baksidestext ska in. ibland flikar med citat eller författarporträtt. inte den här gången dock eftersom det är ett hårdband med omslaget tryckt direkt på pärm. sen går några korrvändor innan jag exporterar ut tryckpdfer mot färgprofilen som tryckeriet använder.

förlaget och jag kikar på färgprov innan man säger ok bra tryck på!

& sen efter några veckor kommer färdiga omslaget! med rak rygg på obestruket lite strukturerat geltex och med silverfolierad sax.

sjukhusgrönt för- och eftersättsblad.

baksida.

och på önskemål illustrerade jag titelorganet i fråga också för kapitelinledningarna.

så fint uppdrag och jättejättefin berättelse som jag verkligen rekommenderar er att läsa!

och när vi ändå är inne på förlossningstemat så vill jag bara lyfta det som nog undgått få den senaste veckan: uppropet i förlossningsvården där barnmorskor i region stockholm sätter ned foten mot ohållbara arbetsvillkor. som inte kan stå för eller orkar fortsätta jobba under rådande förhållanden. jag är inte i stockholm den dagen men uppmanar alla som kan att visa sitt stöd på demonstrationen som birth rights sweden och sveriges kvinnolobby organiserar den 16 november kl 12. läs mer i facebookeventet. det är en fråga som berör alla som legat i en mage. vård som alla någon gång fått eller ska få. tack och hej.

 • Hanna T

  Det är SÅ intressant att läsa om den här processen tycker jag <3 Har börjat titta på omslag i bokhandeln på ett hel annat sätt sen du började berätta om din process.

 • Miriam Alveberg

  så spennende å lese, takk for at du deler!

 • Emma

  Så kul att få en inblick i hur processen går till!

 • madde

  det är som att du kände på dig att jag jobbar med bokomslag i skolan nu och behöver inspo :’)

 • Jasmine Webster

  Fan va bra du är! ♥️

 • Tove

  så snyggt omslag!

 • C

  Wow! Intressant! Och va snyggt det blev!

 • Flora Wiström

  otroligt kul läsning och jag som redan sett stegen!! wow

 • Frida Bergström

  Så spännande läsning!! Saknar att hålla på med grafisk form som när jag pluggade det, framförallt när du gör och det ser så fint och kul ut <3

 • Ylva

  Jättekul att få ta del av processen! Tack för att du delar med dig

 • Catrin

  Hej! Så kul att se. Du är verkligen så duktig!
  Ps. Tror du menade 16:e nov inte oktober gällande demostrationen. ds.

 • mathilde

  wow vilket BRA och KUL inlägg! det blev både en intressant inblick i din arbetsprocess OCH en liten lektion i grafisk design!! tack och snälla mer sånt här om du har lust.
  önskan: tips om fina typsnitt som är gratis <3

 • Kat

  Otroligt intressant att se processen! Resultatet blev helt fantastiskt.

 • Martina

  Å va kul att få följa hela processen steg för steg! Så intressant! Och vilka fantastiska bokomslag du gör, du är helgrym <3

 • Ellen

  Såå fint! Vilken Ipad / ritplatta är det du använder?

  • sara

   tack! jag vet faktiskt inte vilken ipadmodell jag har men jag köpte den 2019 så jag antar den versionen som fanns då haha. + en apple pencil!

 • Sanela

  Fint och intressant inlägg, tack!

  Hur känner du som snart ska föda, nu när det pratas så otroligt mkt om förlossningsvården och barnmorskeupproret? Ska du föda vaginalt, eller har du planerat snitt? Om du vill svara förstås!! ❤️

  • sara

   jag är glad att det verkar börja hända saker för deras skull! och försöker tänka att som gravid är det ingen skillnad för mig nu än det var innan det skrevs mycket om detta. liksom förbereda mig på de sätt jag kan (läsa på gå kurser osv) och inte oroa mig för det som jag inte har kontroll över (men kan ju vara svårt också hehe). hoppas på att barnmorskorna får sina krav mötta. har inget planerat kejsarsnitt! men det vet man ju aldrig hur det slutar

 • Sofia Karlsson

  Wow, tack för att du delar med dig av processen! Otroligt wow-igt omslag. älskar det sjukhusgröna mot omslaget. Blir mkt sugen på att läsa med!

 • Hedvig

  Riktigt kul att följa med i processen! Tack Sara för att du bjussar så på dina kloka tankar<3

 • Maja

  Hej är ny här! Men kommer garanterat tillbaka för det här var så kul och inspirerande att läsa.

  Skål för det!

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *