vår i mörkret

fått backning för att jag inte bloggar.

men jag vet inte vad jag ska skriva.

känns som att jag ljuger om jag bara visar bitar. går inte att visa sant. fel att berätta om vad som händer i vardagen men utelämna det täcke som nästan alltid ligger över. samtidigt kan jag inte skriva om vad vi gått igenom för vi gör det fortfarande. och även om jag kunde så är det inte bara mina upplevelser det handlar om det är en annan liten person inblandad och jag försöker fortfarande komma på hur jag ska förhålla mig till att prata om händelser som i högsta grad involverar henne med någon jag inte kan se ansiktet på. men berätta gör jag (gör vi). för alla som vill (eller inte vill men blir utsatt för att) lyssna. har ett stort behov av att berätta igen och igen och igen. men bara inte här på stora vida internet. får mitt behov stillat annorstädes.

och förutom det svårt att få tid. jag har knappt tid att skriva ned för mig själv längre tankarna bara går i ett i huvudet och jag jagar dem tillbaka och vill spara dem för att minnas. så hur ska en då hinna här också? slut är mina och johans sedan innan planerade 3 månader föräldraledigt ihop (tack och lov det hade inte gått utan). förra veckan var jag på kontoret för första gången och den här veckan är första vi båda jobbar halvtid.

kanske nu när pia blev tre månader i förrgår och vi kanske kanske peppar peppar kan börja urskilja ett mönster i hennes sovstunder om dagarna. det får bli lättsamt och otvunget då. exempelvis en lista som jag hittade på elsa billgrens blogg. exempelvis några bilder hemifrån vårt lilla från de senaste månaderna.

→ nämn något som gjorde dig glad igår:
musiken som kom automatiskt på spotify efter att jag lyssnat på albumet blåbärskungen. alla låtar var perfekta men jag minns inte en enda nu och solen sken så starkt och pia sov i vagnen när vi gick längs årstaviken.

→ vad gjorde du kl 08 i morse?
åt frukost innan johan gick till jobbet.

→ vad gjorde du för 15 min sedan?
låg bredvid pia i vår säng och höll en hand på hennes lilla kropp tills hon somnade.

→ det sista du sa högt?
puss vi ses ikväll eller något liknande (viskandes från sängen till johan som skulle gå)

→ vad var det senaste du åt?
en rostmacka med ost + hallonyoghurt med tinade blåbär och äpplegranola + en kopp kaffe

→ vad var det senaste du köpte?
(förutom apoteksartiklar) en fin pyjamas till mig själv som jag väntar på ska komma. skjorta och shorts. försöker få någon slags ordning på saker och ting som jag kan styra över och mår bra av att inte gå runt i sunkiga kläder även om bara hemma.

→ vad är det för färg på din ytterdörr?
jag tror att den är lite gråvit.

→ vad är det för väder hos dig nu?
klarblå himmel och sol. appen säger 7 grader men jag har inte varit ute ännu.

→ godaste glassmaken?
jag köper antingen ben and jerrys half baked eller cookie dough eller häagen-dazs salted caramel för hemmaglass. men favorit är nog jordnötssmörsglass från stikki nikki!

→ sover du tungt?
just nu sover jag lätt som en fjäder. som det blir när man bara får sova i 1, 2 eller (om man har riktig tur) 3 timmars sjok.

senast jag sov tungt var den 23 februari när jag blev opererad för att jag fick en infektion av moderkaksrester i livmodern. blev sövd. vaknade och kände mig helt hög på att vara utvilad.

→ drömmer du mardrömmar?
ja men minns dem sällan. vaknar bara med känslan.

→ vad ser du om du tittar till höger?
pias snuttefilt. minns ni att jag visade att jag hittat en likadan som jag hade när jag var liten på stadsmissionen? skrev om det på instagram också hur dum jag var som inte köpte den. och så när pia var typ en och en halv månad och vi hälsade på på johans kontor så kom marie med ett prassligt litet paket. och i det låg en viking line-snusis! maries mans gamla. blev så himla rörd. här är en bild på pia med den från den dagen:

→ favoritgodis?
jag tror jag säger mjuka sura kryponiter. de rosa.

→ hur många kuddar sover du med?
en/ingen just nu. vanligtvis fyra men vill inte att min unge som sover bredvid ska begravas under ett kuddberg det vore inte så bra

→ morgon eller nattmänniska?
får säga morgon nu! försöker gå och lägga mig klockan åtta för att få det att funka

vad vem är viktigt för dig?
johan.

→ stökigt el välstädat?
vad man föredrar eller? hade någon valt stökigt då? men jag får nog säga det. svårt att prioritera att städa.

→ vad gör dig glad?
att springa. gjorde det för första gången på sju månader i söndags. kunde inte hejda mig och sprang nog för snabbt och länge fick jag känna i kroppen efter. men det var värt det. känslan min kropp mekaniskt gav mig själv. den har verkligen fattats mig.

känna musik.

i övrigt har jag svårt att känna vad jag vill. vad som är viktigt för mig. tiden som ges är så liten. måste vara noga med vad jag vill fylla den med. kanske inte skriva ett blogginlägg i en timme?

→ bästa grönsak?
just nu sugen på en riktigt kall kripsig gurka i stavar. men det kanske berättar om vätskebalansen i min kropp mer än något

→ vad är det bästa med söndagar?
oj jag fyller i denna lista på fel dag. men dagarna går ihop. och det bästa med söndagar är att det inte finns något man måste göra.

29 kommentarer
 • L

  Jag tycker du skriver så vackert! Tack för att du delar det lilla du orkar och vill.

 • Nico

  Det kan absolut bero på första dagen av mensen men jag blev alldeles tårig när jag läste om snuttefilten. Så fint!

 • Anna-Maria

  Så fint du skriver och kul att få läsa svaren på frågorna. 🙂

 • Hanne

  Så fint att höra från dig och se små glimtar in i livet. Vilken fin dotter ni fått!

 • Miriam

  så fin Pia på teppet.

 • Liv

  jag har din blogg som bokmärke så jag glömmer inte bort dig ens under de längsta pauser. fokusera på det du vill och behöver och blogga bara bara när du har lust. ps pia är så söt och heter som min mamma och hon blev jätteglad när jag berättade att en bloggare jag läser döpt sitt barn till samma som henne

 • frida

  Tack för dina fina ord. Kan verkligen känna igen det där med att vara sövd och då få till riktig sömn. Hade en riktig pissig graviditet med oerhört grav sömnstörning. Förlossningen gick dock som en dans, tills moderkakan inte kom ut. Blev sövd och opererad. Vaknade äntligen skitpigg. Njut av Pia och skriv bara när det känns rätt!

 • Matilda

  ❤️ Fina Pia. Dela du du orkar och vill. Vi är många som tänker på er.

 • Hanna

  Tack för att du delar med dig, det är så fint! När vår bebis kom hade vi också planerat sedan innan att vara tillsammans alla tre första två månaderna. Sedan halvtid för båda päronen fram till förskola. Det har varit det bästa beslutet såhär i efterhand. Fick skador både fysiskt och psykiskt efter förlossning, att vara själv med en nyföding var helt otänkbart då första tiden. Nu är vår Roffe 1 år, en liten person som vi båda får dela dagarna med och det är så kul! Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med detta egentligen. Men kontentan är väl att det blir bättre med tiden och att ert upplägg på föräldraledighet äger, ni äger överlag!

 • Linnea

  Så söt hon är! Har svårt att förstå vad som har hänt men mår hon bra nu?

 • Flora

  vilket otroligt blogginlägg sara

 • ante

  bästa älskade familjen <3

 • Ing

  Du skriver bäst <3

 • Josefine

  Fina ord och vi följare finns här!

 • Josefin

  fint fint fint. vi är många som kikar in här, tänker på er och finns kvar, du uppdaterar när du känner för det.

 • Ackribi

  Fina, fina ni – alla tre. <3 Jag har läst din blogg sedan kanske… 2012, och vill bara säga att vad än du producerar och delar med dig av så fastnar det i själen hos mig. Du inspirerar, berör, får mig känna känslor och fundera kring livet. Och faktumet att du bloggar när du känner dig redo för det, och inte enligt ett schema, är en av de finaste sakerna med den här platsen tror jag. Det gör ju att jag vet att det du publicerar kommer direkt från hjärtat.

  Tusen miljoners kramar <3

 • Lisa

  <3 <3 <3 hoppas tillvaron blir enklare snart.

 • Ida

  Så fint att få läsa lite<3

 • Ajli

  Jag fortsätter att längta efter dig som efter en mild smekning på kinden, för att du skriver på så vis. Att man bjuds in liksom. Så om det så skulle vara en gång per år, eller mer sällan, vem bryr sig 🙂 <3

 • Ina Witans-Leinonen

  1995 födde jag tvillingar lite för tidigt och för fort. nu, efter 26 år, kan vi konstatera att de/dom/allt blev bra. kärlek från finland, strömfors (som är värt att se!) när ni far ut i världen. kram, Ina

 • Mos

  Födde min bebis för 8 dagar sedan. Fy fan vad läskigt det är alltihopa. Läst dina senaste inlägg flera gånger för då känns det inte så ensamt <3

 • Cecilia

  Kära kära du, blogga såklart bara om och när det känns rätt för dig. Dela bara med dig av det som går. Det finns inga krav eller måsten. Det är alltid en ynnest att få ta del av dina ord och bilder.

 • Lo

  ❤️❤️❤️

kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *